bar13.gif (1942 bytes)

ΤΟ INTERNET (ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ)


Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπολογιστών στον κόσμο. Ονομάζεται και ΝΕΤ (Δίκτυο) ή Information Superhighway ή Cyberspace (Κυβερνοχώρος).
Το Internet αποτελείται από χιλιάδες συνδεδεμένα μεταξύ τους δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

PC2000-05.JPG (53640 bytes)
1. ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Oλοι οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο Internet συνεργάζονται για να μεταφέρουν πληροφορίες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σε όλο τον κόσμο.
Πακέτα (Packets) : Oταν στέλνουμε μια πληροφορία μέσω του Internet η πληροφορία αυτή χωρίζεται σε μικρότερα κομμάτια τα οποία ονομάζονται πακέτα (Packets). Κάθε πακέτο ταξιδεύει μόνο του μέσα στο Internet και μπορεί να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από τα άλλα πακέτα για να φτάσει στον προορισμό του. Oταν η πληροφορία φτάσει στον προορισμό της, τότε τα πακέτα ξαναενώνονται.
TCP/IP : Το TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι με το Internet για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Το TCP/IP χωρίζει τις πληροφορίες που στέλνουμε σε πακέτα, που το καθένα έχει μια δική του ταυτότητα. Στη συνέχεια στέλνει τα πακέτα αυτά μέσω του Internet. Oταν οι πληροφορίες φτάσουν στον προορισμό τους, το TCP/IP είναι υπεύθυνο για την ασφαλή και σωστή επανασύνδεση τους με τη σωστή σειρά.
Router : Είναι ένας ειδικός υπολογιστής, ο οποίος διευθύνει την κυκλοφορία μέσω του Internet και διαλέγει την καταλληλότερη διαδρομή για κάθε πακέτο. Eνα πακέτο μπορεί να περάσει από πολλά Router πριν φτάσει στον προορισμό του.

2. ΣΥΝΔΕΣΗ :
Για να συνδεθούμε με το Internet χρειαζόμαστε οποιοδήποτε τύπο υπολογιστή, ειδικά προγράμματα πλοήγησης (Netscape Communicator, Microsoft Explorer κ.λ.π.) και ένα modem.
Υπηρεσίες σύνδεσης :
Eνας παροχέας του Internet (Internet Service Provider - ISP) μπορεί να μας συνδέσει με το Internet έναντι κάποιου χρηματικού ποσού.
Oνομα χρήστη και συνθηματικό (user name and password) : Oταν θέλουμε να συνδεθούμε με το Internet πρέπει να εισάγουμε ένα όνομα χρήστη και ένα συνθηματικό. Με αυτό τον τρόπο μόνο εμείς μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη σύνδεσή μας στο Internet.
Σήματα υπερφόρτωσης :
Με την Dialup σύνδεση είναι πιθανόν να βλέπουμε συχνά στην οθόνη μας κάποιο σήμα που να λέει ότι οι γραμμές σύνδεσης είναι υπερφορτωμένες.
Τύποι σύνδεσης :
Υπάρχουν δύο τρόποι σύνδεσης με έναν παροχέα.
Η σύνδεση PPP (Point-to-Point Protocol) είναι ο πιο γνωστός και ο πιο αξιόπιστος τρόπος σύνδεσης με έναν παροχέα και γίνεται μέσω ενός modem. Το SLIP (Serial Line Internet Protocol) είναι παλιότερος και λιγότερο αξιόπιστος τρόπος σύνδεσης με έναν παροχέα.
Τι σημαίνει FAQ. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Frequently Asked Questions. Είναι μια συλλογή των πιο κοινών ερωτήσεων και απαντήσεων σχετικά με κάποιο θέμα, οι οποίες κυκλοφορούν υπό την μορφή λίστας στο δίκτυο, για ό,τι πιθανό ή απίθανο μπορεί να ρωτήσει κάποιος νέος - και όχι μόνο - χρήστης.

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΙΣΤΟ (WWW World Wide Web) :
Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα σημαντικό μέρος του Ιnternet. Ο ιστός αποτελείται από μια πελώρια συλλογή εγγράφων που είναι αποθηκευμένα σε υπολογιστές διάσπαρτους σε όλο τον κόσμο.
Web Page (Ιστοσελίδα). Μια ιστοσελίδα είναι ένα "έγγραφο" αποθηκευμένο μέσα στον Ιστό. Οι ιστοσελίδες μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, εικόνες, ήχο, video.
Web Site (Τοποθεσία Ιστού). Μια τοποθεσία ιστού είναι μια συλλογή από ιστοσελίδες που δημιουργούνται και συντηρούνται από ένα πανεπιστήμιο, μια κρατική υπηρεσία, μια εταιρεία, ένα ιδιώτη.
URL. Κάθε ιστοσελίδα έχει τη δική της αποκλειστική "διεύθυνση", που προσδιορίζει το που βρίσκεται. Επειδή το σύστημα που χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα στο Internet είναι το UNIX έχει σημασία η χρήση των κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.
Η διεύθυνση αυτή ονομάζεται URL (Uniform Resource Location). Αν γνωρίζουμε το URL μιας ιστοσελίδας, τότε μπορούμε να την εμφανίσουμε απευθείας στην οθόνη μας.
Oλες οι ιστοσελίδες αρχίζουν με τα γράμματα http (HyperText Transfer Protocol - Πρωτόκολλο μεταφοράς υπερκειμένου).
Για παράδειγμα :
http://www.epilogh.gr όλες οι διευθύνσεις αρχίζουν με http:// μετά www. (world wide web) και τέλος το όνομα του ιδιοκτήτη της σελίδας epilogh.
Hypertext. Οι ιστοσελίδες είναι έγγραφα υπερκειμένου (Hypertext). Eνα έγγραφο Hypertext περιέχει μεταξύ των άλλων και υπογραμμισμένο κείμενο το οποίο "συνδέεται" με άλλες διαφορετικές ιστοσελίδες.
Αν επιλέξουμε αυτό το υπογραμμισμένο κείμενο, τότε μπορούμε να μεταπηδήσουμε εύκολα από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη.
Η επιλογή ενός υπογραμμισμένου κειμένου μπορεί να μας μεταφέρει σε μια σελίδα που βρίσκεται στον ίδιο υπολογιστή ή και σε έναν υπολογιστή στην άλλη άκρη της πόλης μας, της χώρας μας ή και του κόσμου.
Η περιήγηση αυτή πρακτικά δεν έχει τέλος.
Σύνδεσμοι (Links)

Οι σύνδεσμοι επιτρέπουν στους αναγνώστες να επιλέξουν κείμενο ή εικόνες για να εμφανίσουν άλλες Web σελίδες.

4. ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ (WEB)
Web Browser (Πρόγραμμα Πλοήγησης). Ο Web Browser είναι ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να δούμε και να εξευρευνήσουμε εύκολα τις διάφορες πληροφορίες που υπάρχουν μέσα στον ιστό.
Γνωστά προγράμματα πλοήγησης.
Το Netscape Communicator μαζί με το Microsoft Internet Explorer είναι αυτή τη στιγμή τα πιο γνωστά προγράμματα πλοήγησης.
Home Page (Σελίδα εκκίνησης) : Είναι η σελίδα που εμφανίζεται κάθε φορά που ξεκινάμε το πρόγραμμα πλοήγησης.
Bookmarks (Σελιδοδείκτες) : Μας επιτρέπουν να αποθηκεύουμε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκεπτόμαστε συχνότερα. Χρησιμοποιώντας τα Bookmarks δεν είμαστε πια υποχρεωμένοι να θυμόμαστε απέξω και να πληκτρολογούμε κάθε φορά τις πολύπλοκες διευθύνσεις των αγαπημένων μας ιστοσελίδων.
Οι αγορές μας μέσα στο Web

Μέσω του Web μπορούμε να αγοράσουμε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς να απομακρυνθούμε από το γραφείο ή το σπίτι μας. Μπορούμε να αγοράσουμε κυρίως προγράμματα υπολογιστών.

5. ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ MULTIMEDIA

Η γλώσσα Java : Η Java είναι μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία επιτρέπει στις ιστοσελίδες να εμφανίζουν κινούμενα σχέδια και κείμενα, να παίζουν μουσική και άλλα πολλά. Τα προγράμματα που είναι γραμμένα στη γλώσσα Java ονομάζονται Java Applets.
HTML (HyperText Markup Language) : Είναι μια γλώσσα υπολογιστή που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε Web σελίδες.
Τα πολυμέσα στο Web

Ενα πρόγραμμα πλοήγησης προκειμένου να συνεργαστεί με κάποιους τύπους αρχείων στο Web χρειάζεται ειδικά προγράμματα τα οποία ονομάζονται βοηθοί ή προσαρτήσεις (Helpers ή Plug-ins). Τα προγράμματα αυτά εκτελούν εργασίες που ένα πρόγραμμα πλοήγησης δεν θα μπορούσε να εκτελέσει από μόνο του.
Κείμενο : Στο Web μπορούμε να δούμε κείμενα όπως εφημερίδες, περιοδικά, θεατρικά έργα, ομιλίες διάσημων ανθρώπων, σενάρια τηλεοπτικών εκπομπών κ.τ.λ. Ενα κείμενο μεταφέρεται πολύ εύκολα στον υπολογιστή μας. Ετσι για να διαβάσουμε ένα κείμενο σε μια σελίδα Web δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολύ. Συνηθισμένοι τύποι αρχείων κειμένου είναι : Document (.doc), Hyper Text Markup Language (.html ή .htm), Text (.txt), κ.λ.π.
Ηχος :
Στο Web μπορούμε να ακούσουμε διάφορα είδη ήχου όπως μουσικά κομμάτια και τραγούδια από κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ηχητικά εφφέ, ιστορικές ομιλίες κ.λ.π.
Για να ακούσουμε τον ήχο που παράγει ένας υπολογιστής, χρειαζόμαστε μια κάρτα ήχου και ηχεία.
Η κάρτα ήχου είναι μια συσκευή που τοποθετούμε μέσα σε έναν υπολογιστή για να ακούμε ήχο υψηλής ποιότητας.
Συνηθισμένοι τύποι αρχείων ήχου είναι Audio Player (.au), RealAudio (.ra ή .ram), Wave (.wav) κ.λ.π.
Οπτικά και κινούμενα σχέδια : Στο Web μπορούμε να δούμε οπτικό υλικό όπως αποσπάσματα ταινιών, κινούμενα σχέδια, συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια, φάσεις από αγώνες μπάσκετ ή ποδοσφαίρου, κ.λ.π.
Συνηθισμένοι τύποι αρχείων oπτικών και κινούμενων σχεδίων είναι Audio Video Interleaved (.avi), Motion Picture Experts Group (.mpg), QuickTime (.mov).
Τρισδιάστατοι κόσμοι : Στο Web μπορούμε να δούμε τρισδιάστατους κόσμους και αντικείμενα.
Οι τρισδιάστατοι κόσμοι δημιουργούνται με τη χρήση μιας γλώσσας που ονομάζεται
VRML (Virtual Reality Modeling Language).
Για να κινηθούμε μέσα σε τρισδιάστατους χώρους ή για να περπατήσουμε γύρω από ένα εικονικό (virtual) αντικείμενο χρησιμοποιούμε το ποντίκι ή το πληκτρολόγιό μας.

6. Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ WEB
Για να βρούμε πληροφορίες στο Web υπάρχουν αρκετοί τρόποι που προσφέρονται δωρεάν και τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα. Οι υπηρεσίες αυτές ονομάζονται εργαλεία ή μηχανές αναζήτησης.
Γνωστές μηχανές αναζήτησης

Μας επιτρέπουν να ψάξουμε είτε για ένα συγκεκριμένο θέμα είτε ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες όπως τέχνες ή επιστήμες ή υπολογιστές ή αθλητισμό ή εκπαίδευση ή τουρισμό ή στο Usenet που περιέχει ομάδες συζήτησης που ονομάζονται "newsgroups".
Γνωστές διεθνείς μηχανές αναζήτησης είναι :
Yahoo : http://www.yahoo.com
AltaVista : http://www.altavista.digital.com
Lycos : http://www.lycos.com
Infoseek : http://www.infoseek.com

7. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (E-MAIL)
Μπορούμε να ανταλλάξουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Το e-mail μας προσφέρει έναν γρήγορο και οικονομικό τρόπο αποστολής μηνυμάτων σε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους.
Ταχύτητα :
Το e-mail είναι πολύ πιο γρήγορο από τα κλασικά ταχυδρομεία, τα οποία αποκαλούνται "ταχυδρομεία σαλιγκάρια" (snail mail). Ενα μήνυμα e-mail (ηλεκτρονικό μήνυμα) μπορεί να σταλεί και να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσα σε λίγα λέπτα.
Προγράμματα e-mail :
Ενα πρόγραμμα e-mail μας επιτρέπει να στέλνουμε, να λαμβάνουμε και να διαχειριζόμαστε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία.
Τα Eudora Light, Netscape Mail και Internet Explorer Mail είναι από τα πιο γνωστά προγράμματα e-mail.
Κωδικός ασφαλείας (Password) : Υπάρχει κωδικός ασφαλείας (Password)
για κάθε χρήστη, ο οποίος πρέπει να είναι απόρρητος. Αν ο χρήστης τον ανακοινώσει σε πολλούς τότε υπάρχει το πρόβλημα ότι και άλλοι μπορούν να βλέπουν τα γράμματά του.
Διευθύνσεις e-mail :
Μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε, αν γνωρίζουμε τη διεύθυνση e-mail που έχει. Μια διεύθυνση e-mail καθορίζει τη θέση της γραμματοθυρίδας (mailbox) ενός ιδιώτη στο Internet.
Μια διεύθυνση e-mail αποτελείται από δύο μέρη που είναι χωρισμένα το ένα από το άλλο με το σύμβολο @ (at) - "στο". Μια διεύθυνση e-mail δε μπορεί να περιέχει κενά διαστήματα.
Για παράδειγμα το epilogh@compulink.gr : το όνομα χρήστη (user name) είναι το όνομα του λογαρισμού του "ιδιοκτήτη" της γραμματοθυρίδας, δηλαδή epilogh (αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικό όνομα ή ψευδώνυμο).

epilogh

@hol.gr

το όνομα μας (user name)

η εταιρεία που μας δίνει πρόσβαση και χώρα

Το όνομα χώρου (domain) είναι η θέση του λογαριασμού του ιδιοκτήτη της γραμματοθυρίδας στο Internet, δηλαδή hol.gr.
Τα διάφορα μέρη του ονόματος χώρου χωρίζονται μεταξύ τους με τελείες(.).
Οργανισμός ή χώρα :
Οι τελευταίοι χαρακτήρες μιας διεύθυνσης e-mail υποδεικνύουν τον τύπο οργανισμού ή της χώρας στην οποία ανήκει ο κάτοχος της διεύθυνση π.χ. .gr για την Ελλάδα.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΧΩΡΕΣ

.int international (διεθνή)
.com commercial (εμπορικοί),
.edu education (εκπαιδευτικοί)
.gov government (κυβερνητικοί)
.mil millitary (στρατιωτικοί)
.net network (πληροφορικοί)
.org organization (οργανισμοί)
κ.λ.π.

Αγγλία .uk
Αυστρία .at
Βέλγιο .be
Γαλλία .fr
Γερμανία .de
Δανία .dk
Ελβετία .ch
Ελλάδα .gr
Ισπανία .sp
Ιταλία .it
Σουηδία .se
κ.λπ.

Φτιάχνοντας ένα μήνυμα
Κάθε μήνυμα που στέλνουμε πρέπει να είναι σαφές, περιεκτικό και να μην έχει ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι Ελληνες αναγκαζόμαστε να γράφουμε στα λεγόμενα greeklish (gia sou Giorgo ti kaneis ;) δηλαδή ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρωτόκολλο που χειρίζεται το e-mail μεταξύ των UNIX συστημάτων είναι κατασκευασμένο ώστε να αποδέχεται 7-bit ASCII (American Standard Code for Information Interchange : Αμερικανικός Πρότυπος Κώδικας για την Ανταλλαγή Πληροφοριών) κείμενα τα οποία περιλαμβάνουν τα γράμματα της λατινικής αλφαβήτου, τους αριθμούς και κάποια σύμβολα που υπάρχουν στο πληκτρολόγιο, όπως η τελεία, το κόμμα, το θαυμαστικό κλπ. Για να απεικονιστούν τα ελληνικά στους υπολογιστές χρησιμοποιούμε 8-bit ASCII ένα πιο εκτεταμένο δηλαδή σύνολο χαρακτήρων, όπου τις θέσεις των λατινικών γραμμάτων έχουν πάρει τα ελληνικά. Επειδή δε χρησιμοποιείται πάντα 8-bit ASCII τα ελληνικά στο Internet έχουν πρόβλημα.
Smileys. Σε ένα μήνυμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικούς χαρακτήρες, που ονομάζονται "smileys" ή "emoticons", για να εκφράσουμε συναισθήματα. Οι χαρακτήρες αυτοί μοιάζουν με ανθρώπινα πρόσωπα, αν τους γυρίσουμε στο πλάι π.χ. :-) χαμόγελο, :-D γέλιο, :-0 φωνή, :-C απογοήτευση, :,( κλάμα, :-I αδιαφορία, :-j υπονοούμενο κ.λ.π.
Oυρλιαχτό (Shouting). EΝΑ ΜHΝΥΜΑ ΓΡΑΜΜEΝΟ ΣΤΑ ΚΕΦΑΛΑIΑ ΕIΝΑΙ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚO ΚΑΙ Η ΑΝAΓΝΩΣH ΤΟΥ ΔYΣΚΟΛΗ. EΝΑ ΤEΤΟΙΟ ΜHΝΥΜΑ ΟΝΟΜAΖΕΤΑΙ ΟΥΡΛΙΑΧΤO.
Oταν πληκτρολογούμε ένα μήνυμα χρησιμοποιούμε πάντα κεφαλαία και μικρά γράμματα.

Τα μέρη του μηνύματος
Από (From) : Διεύθυνση αυτού που στέλνει το μήνυμα, π.χ. epilogh@compulink.gr
Προς (To) :
Διεύθυνση του παραλήπτη του μηνύματος. π.χ. tsamh@hotmail.com
Θέμα (Subject) :
Καθορίζει τα περιεχόμενα του μηνύματος. (Σαν επικεφαλίδα)
Cc : Σημαίνει "αντίγραφο με καρμπόν" (carbon copy). Ενα αντίγραφο με καρμπόν είναι ένα ακριβές αντίγραφο ενός μηνύματος Ενα τέτοιο αντίγραφο το στέλνουμε σε ένα πρόσωπο που δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα του μηνύματος, αλλά είναι πιθανόν το συγκεκριμένο μήνυμα να τον ενδιαφέρει.

Προσθέτοντας αρχεία σε μηνύματα
Σε ένα μήνυμα που στέλνουμε μπορούμε να προσθέσουμε ένα έγγραφο, μια εικόνα, ήχο, video ή ένα πρόγραμμα.
Πολλά προγράμματα e-mail χρησιμοποιούν το MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) για να προσθέσουν αρχεία σε μηνύματα.
Προκειμένου να δούμε ένα τέτοιο αρχείο, ο υπολογιστής που λαμβάνει το μήνυμα πρέπει να αναγνωρίζει το ΜΙΜΕ. Ο υπολογιστής πρέπει να έχει ακόμη ένα πρόγραμμα που να μπορεί να δεί ή να "παίξει" το αρχείο.
Συμπίεση αρχείων (compress attached files). Οταν θέλουμε να προσθέσουμε ένα μεγάλο αρχείο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα συμπιέζοντας το αρχείο. Η συμπίεση ενός αρχείο μειώνει το χώρο που καταλαμβάνει το αρχείο. Ετσι το αρχείο μπορεί να μεταφερθεί μέσω του Internet πιο γρήγορα.
Το πρόσωπο που λαμβάνει ένα συμπιεσμένο αρχείο πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης (decompression) για να δώσει στο αρχείο την αρχική του μορφή.

Αποστολή μηνυμάτων
Σύνταξη εκτός σύνδεσης. Μπορούμε να γράψουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι με το Internet (offline) για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Οταν πια έχουμε γράψει όλα τα μηνύματά μας, τότε μπορούμε να συνδεθούμε και να στείλουμε όλα τα μηνύματα μαζί.
Κατάλογος διευθύνσεων. Μέσα στο πρόγραμμα e-mail που χρησιμοποιούμε υπάρχει και ένας κατάλογος διευθύνσεων (Address Book) στον οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις διευθύνσεις αυτών στους οποίους στέλνουμε μηνύματα συχνά.
Κρυπτογραφημένα μηνύματα.
Για να προστατεύουμε να μηνύματα από "κράκερς" οι οποίοι παράνομα μπαίνουν σε υπολογιστές είτε για πλάκα είτε για να κλέψουν πληροφορίες.
Επιστρεφόμενα (bounced) μηνύματα.
Είναι ένα μήνυμα που επιστρέφεται σε μας επειδή δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Ενα μήνυμα συνήθως επιστρέφεται επειδή έχουν γίνει λάθη κατά την πληκτρολόγηση της διεύθυνσης e-mail.

Ικανότητες Ε-Mail
Λήψη μηνυμάτων. Για να λάβουμε ένα μήνυμα δεν χρειάζεται να είμαστε μπροστά στην υπολογιστή μας.
Ο παροχέας μας κρατά όλα τα μηνύματά μας μέχρι να τα συλλέξουμε. Ελέγχουμε συχνά αν έχουμε μηνύματα.
Για να συνδεθούμε με τον παροχέα μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν υπολογιστή και ένα modem ακόμη και διαφορετικό από του γραφείου μας, ακόμη κι αν ταξιδεύουμε.
Απαντώντας σε ένα μήνυμα.
Οταν απαντάμε σε ένα μήνυμα, περιλαμβάνουμε στην απάντησή μας ένα απόσπασμα του αρχικού μηνύματος. Αυτό ονομάζεται "παράθεση". Η παράθεση βοηθά τον αναγνώστη να καταλάβει σε ποιο μήνυμα απαντάμε.
Οργάνωση μηνυμάτων.
Το πρόγραμμα e-mail που χρησιμοποιούμε αποθηκεύει ξεχωριστά τα μηνύματα που έχουμε στείλει, λάβει ή διαγράψει σε ξεχωριστά ντοσιέ. Αυτό μας βοηθά να οργανώσουμε τα μηνύματά μας και να τα ξανακοιτάξουμε αργότερα. Καθαρίζουμε συχνά τα ντοσιέ διαγράφοντας τα μηνύματα που δεν χρειαζόμαστε πια.

Εισαγωγή στους ταχυδρομικούς καταλόγους
Ενας ταχυδρομικός κατάλογος (Mailing List) είναι μια ομάδα συζήτησης τα μέλη της οποίας χρησιμοποιούν e-mail για να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Υπάρχουν χιλιάδες ταχυδρομικοί κατάλογοι οι οποίοι καλύπτουν μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων, από συνταγές μαγειρικής μέχρι θέματα Ιατρικής. Κάθε εβδομάδα δημιουργούνται και καινούργιοι ταχυδρομικοί κατάλογοι.
Πώς δουλεύουν οι ταχυδρομικοί κατάλογοι : Οταν ένας ταχυδρομικός κατάλογος λάβει ένα μήνυμα, ένα αντίγραφο του μηνύματος αυτού πηγαίνει σε όλα τα μέλη του ταχυδρομικού καταλόγου.
Οι περισσότεροι ταχυδρομικοί κατάλογοι μας επιτρέπουν να στέλνουμε και να λάμβάνουμε μηνύματα. Μερικοί άλλοι όμως μας επιτρέπουν μόνο να λαμβάνουμε μηνύματα, όχι και να στέλνουμε.
Εγγραφή σε Mailing List :
Μπορούμε να γίνουμε συνδρομητές ενός ταχυδρομικού καταλόγου, όπως ακριβώς και σε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε στη διεύθυνση : http://www.liszt.com
Με την εγγραφή η ηλεκτρονική μας διεύθυνση προστίθεται στον ταχυδρομικό κατάλογο.
Ακύρωση Εγγραφής :
Αν δε θέλουμε πια να λαμβάνουμε μηνύματα από ένα ταχυδρομικό κατάλογο, μπορούμε να ακυρώσουμε την εγγραφή μας όποτε θέλουμε. Με την ακύρωση της εγγραφής μας, διαγράφεται και η ηλεκτρονική μας διεύθυνση από τον ταχυδρομικό κατάλογο.

8. NEWSGROUPS ή USENET
Ενα Newsgroup είναι μια ομάδα συζήτησης που επιτρέπει σε ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα να επικοινωνούν μεταξύ τους.
Υπάρχουν χιλιάδες Newsgroups τα οποία καλύπτουν κάθε πιθανό θέμα. Κάθε Newsgroup συζητά ένα συγκεκριμένο θέμα όπως θέσεις εργασίας, ιατρικά θέματα, ή ανέκδοτα κ.λ.π.
Το Usenet συντομογραφία του "User's Network" (Δίκτυο Χρήστη), αναφέρεται σε όλους τους υπολογιστές που διανέμουν πληροφορίες σχετικά με Newsgroup.
Ονόματα Newsgroups : Το όνομα ενός Newsgroup αντικατοπτρίζει το είδος των πληροφοριών που συζητούνται σε αυτό. Το όνομα ενός Newsgroup αποτελείται από δύο ή περισσότερες λέξεις, που χωρίζονται η μια από την άλλη με τελείες (.)
Η πρώτη λέξη περιγράφει το κύριο θέμα (π.χ. "rec" από τη λέξη recreation = ψυχαγωγία). Κάθε μια από τις λέξεις που ακολουθούν περιορίζει εννοιολογικά το θέμα. Π.χ. ψυχολογία, αθλητισμός, μπάσκετ, επαγγελματικό.
Αρθρα : Κάθε ένα Newsgroup μπορεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες άρθρα. Ενα άρθρο είναι ένα μήνυμα που στέλνει ο ιδιώτης σε ένα Newsgroup.
Νήμα (Thread) :
Ενα νήμα είναι ένα άρθρο καθώς και όλες οι απαντήσεις σε αυτό. Ενα νήμα μπορεί να περιλαμβάνει για παράδειγμα μια αρχική ερώτηση και τις απαντήσεις άλλων αναγνωστών σε αυτή.
Κύριες κατηγορίες Newsgroups

alt (alternative = εναλλακτικά θέματα)
biz (business = επιχειρήσεις)
comp (computers = υπολογιστές)
K12 (kindergarden to grade 12 = από το νηπιαγωγείο μέχρι τη 3η Λυκείου)
misc (miscellaneous = ποικίλα)
news (νέα)
rec (recration = ψυχαγωγία)
sci (science = επιστήμες)
soc (social = κοινωνικά)
talk (ομιλία)

9. ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ (CHAT)
Mπορούμε να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο απευθείας πληκτρολογόντας διάφορα μηνύματα. Αυτό ονομάζεται "chatting" (συνομιλία, κουβεντούλα). Το chatting είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους και να ανταλλάξουμε ιδέες μ' αυτούς.
Οταν συνομιλούμε το κείμενο που πληκτρολογούμε εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη του συνομιλητή μας ή και στις οθόνες όλων όσων υπάρχουν στο συγκεκριμένο κανάλι εκείνη τη στιγμή.
Εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το chatting για να επικοινωνήσουμε με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους που βρίσκονται σε άλλες πόλεις ή χώρες χωρίς να πληρώνουμε για μακρινές τηλεφωνικές κλίσεις.
Ψευδώνυμα.
Αυτοί που συμμετέχουν σε μια συζήτηση συχνά χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι κάποιοι είναι πράγματι αυτό που λένε ότι είναι.
Κανάλια.
Υπάρχουν διάφοροι χώροι συνομιλίας ή αλλιώς κανάλια, στα οποία μπορούμε να συμμετάσχουμε ή απλά να παρακολουθούμε. Κάθε κανάλι ασχολείται συνήθως μόνο με ένα θέμα. Το όνομα του καναλιού δηλώνει τις περισσότερες φορές το θέμα της συζήτησης.
Μερικές φορές "εμφανίζονται" και διασημότητες σε συγκεκριμένα κανάλια, κάτι που έχει διαφημιστεί από πριν.
Συνομιλώντας στο Internet.Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένα πολύ γνωστό σύστημα συνομιλίας στο Internet. To IRC μας επιτρέπει να συνομιλούμε ιδιαιτέρως ή σε ομάδες.
Για να συμμετέχουμε σε συνομιλίες χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα IRC. Τέτοια προγράμματα μπορούμε να βρούμε στις παρακάτω τοποθεσίες του Web :
mIRC http://tucows.compulink.gr και http://www.download.com
Τρισδιάστατες συνομιλίες. Μπορούμε να γνωρίσουμε άλλους ανθρώπους στο Internet περπατώντας μέσα σε τρισδιάστατα δωμάτια και κουβεντιάζοντας με άλλους ανθρώπους που συναντάμε.
Για να έχουμε τρισδιάστατες συνομιλίες χρειαζόμαστε ένα ειδικό πρόγραμμα. Μπορούμε να βρούμε τέτοια προγράμματα την παρακάτω διέυθυνση :
http://ggordon.worlds.net/wc/
Μιλώντας μέσω του Internet. Μπορούμε να μιλήσουμε σε άλλους ανθρώπους μέσω του Internet, όπως μιλάμε και στο τηλέφωνο. Οταν μιλάμε μέσω του Internet, μπορούμε να ακούμε τη φωνή συγγενών, φίλων και συναδέλφων χωρίς να πληρώνουμε για μακρινές τηλεφωνικές κλήσεις.
Εξοπλισμός.
Για να μιλήσουμε με άλλους ανθρώπους μέσω του Internet χρειαζόμαστε μια κάρτα ήχου, μικρόφωνο, ηχεία και ένα modem τουλάχιστον των 14.400 bps.
Προγράμματα.
Μπορούμε να βρούμε γνωστά προγράμματα με τα οποία μπορούμε να μιλάμε μέσω του Internet στην παρακάτω τοποθεσία του Web : Internet Phone http://www.vocaltec.com/products.htm
Βλέποντας μέσα από το Internet. Χρειαζόμαστε επιπλέον μια κάμερα και ένα πρόγραμμα π.χ. CuSeeme που μπορούμε να το βρούμε στην διεύθυνση http://tucows.compulink.gr και http://www.download.com
Netiquette : Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο δίκτυο π.χ. δεν γράφουμε με κεφαλαία γράμματα και δεν βρίζουμε τον συνομιλητή μας.

10. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ FTP
Το FTP (File Transfer Protocol - Πρωτόκολλο Μεταφοράς Αρχείων) μας επιτρέπει να ψάξουμε ανάμεσα σε αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο και να αντιγράψουμε τα αρχεία που μας ενδιαφέρουν.
Τοποθεσία FTP. Μια τοποθεσία FTP (FTP site) είναι μια περιοχή στο Internet στην οποία αποθηκεύονται διάφορα αρχεία. Οι τοποθεσίες FTP δημιουργούνται και διατηρούνται από σχολές, πανεπιστήμια, κρατικές υπηρεσίες, εταιρείες και ιδιώτες. Υπάρχουν χιλιάδες τοποθεσίες FTP σε όλο το Internet.
Κείμενο.
Μπορούμε να βρούμε ενδιαφέρονται έγγραφα κατάλληλα για έρευνα ή και για ψυχαγωγία. Μπορούμε να βρούμε βιβλία, περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά, εγχειρίδια υπολογιστών, κρατικά έγγραφα, περιλήψεις ειδήσεων και ακαδημαϊκές εργασίες. Τα αρχεία αυτά έχουν συνήθως τις επεκτάσεις : .doc, .htm, .html, .txt.
Γραφικά.
Μπορούμε να βρούμε γραφικά όπως γραφικά που έχουν γίνει σε υπολογιστές, πίνακες μουσείων και φωτογραφίες διάσημων ανθρώπων. Τα αρχεία αυτά έχουν συνήθως τις επεκτάσεις : .gif, .jpg.
Hχος. Μπορούμε να βρούμε μουσική τίτλων, ηχητικά εφφέ, αποσπάσματα διάσημων ομιλιών και φράσεις από τηλεοπτικές εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες. Τα αρχεία αυτά έχουν συνήθως τις επεκτάσεις : .
au, .ra, .ram, .wav.
Video. Μπορούμε να βρούμε αποσπάσματα ταινιών, κινούμενα σχέδια, επιμορφωτικές ταινίες, video και κινούμενα σχέδια που έχουν γίνει σε υπολογιστές. Τα αρχεία αυτά έχουν συνήθως τις επεκτάσεις :
.avi, .mov, .mpg.
Προγράμματα.
Μπορούμε να βρούμε διάφορα προγράμματα και να τα χρησιμοποιήσουμε στον υπολογιστή μας, όπως επεξεργασές κειμένου, λογιστικά φύλλα, βάσεις δεδομένων, παιγνίδια και άλλα πολλά. Τα αρχεία αυτά έχουν συνήθως τις επεκτάσεις : .bat, .com. exe.
Συμπίεση αρχείων.
Πολλά μεγάλα αρχεία που βρίσκονται αποθηκευμένα σε τοποθεσίες FTP είναι συμπιεσμένα για να είναι μικρότερα σε όγκο. Eνα μικρότερο (συμπιεσμένο) αρχείο χρειάζεται μικρότερο χώρο μνήμης για την αποθήκευσή του και "ταξιδεύει" πιο γρήγορα μέσω του Internet.
Αρχειοθετημένα Αρχεία (Archived Files).
Eνα πρόγραμμα συνήθως αποτελείται από ένα μεγαλύτερο σύνολο αρχείων. Τα προγράμματα συχνά συμπιέζονται και στη συνέχεια συσκευάζονται (αρχειοθετούνται) σε ένα μόνο αρχείο.
Τα συμπιεσμένα ή αρχειοθετημένα αρχεία έχουν συνήθως τις επεκτάσεις :
.arj, .zip
Αποσυμπιεσμένα Αρχεία.
Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα συμπιεσμένο ή αρχειοθετημένο αρχείο, θα πρέπει πρώτα να επαναφέρουμε τα αρχεία στην αρχική τους κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα αποσυμπίεσης.
Συχνά μπορούμε να βρούμε δωρεάν προγράμματα αποσυμπίεσης στις τοποθεσίες όπου αντιγράφουμε αρχεία. Το WinZip για υπολογιστές συμβατούς με την IBM είναι το πιο γνωστό πρόγραμμα αποσυμπίεσης.

11. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ TELNET

Mας επιτρέπει να συνδεθούμε με άλλους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο αν ξέρουμε τον κωδικό. Είναι καθαρά σύστημα UNIX. Μπορούμε έτσι να πάρουμε το e-mail μας ή να συνομιλήσουμε με κάποιον που δουλεύει εκείνη την ώρα στον απομακρυσμένο υπολογιστή.

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 1abu043.gif (570 bytes) ΠΟΛΥΜΕΣΑ 1abu043.gif (570 bytes)