bar13.gif (1942 bytes)

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Aνθή Κυρατσού


Η τεχνολογία αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο, προϊόν της κοινωνικής δραστηριότητας του ανθρώπου και αποτέλεσμα των κοινωνικών του αναζητήσεων και αναγκών. Πριν λίγα χρόνια θα ήταν δύσκολο να εντάξουμε την Πληροφορική στο ευρύτερο πλαίσιο των Κοινωνικών Επιστημών. Μία επιστήμη, που στηρίζεται πάνω στη μαθηματική λογική, στην υλοποίηση των αλγορίθμων, στις δομές δεδομένων, στις προγραμματιστικές μεθόδους και στην τεχνολογία του λογισμικού και δε φάνηκε από την πρώτη στιγμή να προσφέρει έδαφος για ουσιαστική συζήτηση. Η πρόκληση στη χρήση της εμφανίστηκε πρόσφατα, στην αρχή της δεκαετίας του '80, με τη μορφή εφαρμογών επικοινωνίας, σε πολλαπλά επίπεδα κυρίως με την εύκολη χρήση των πληροφοριών.

COMPTR3.WMF (3350 bytes)Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής (Η\Υ) είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική από όλες τις πρόσφατες τεχνολογικές εφευρέσεις. Αν και ο Η\Υ δεν μπορεί από μόνος του να λειτουργήσει ως μέσο επικοινωνίας, η ταχύτατη επεξεργασία μαζικών ποσοτήτων πληροφοριών και δεδομένων από τον υπολογιστή παρέχει τη δυνατότητα στον πομπό της επικοινωνίας να παράγει μηνύματα υψηλότατου πληροφορικού περιεχομένου. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κάπου 25.000.000 επιστημονικών, τεχνικών και επαγγελματικών άρθρων και ακόμα περισσότερα επιχειρησιακά και πολιτικά, διατίθενται στιγμιαία στο κοινό από παγκόσμιες υπηρεσίες πληροφοριών, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο άνθρωπος έχει μπει στην ηλεκτρονική εποχή, της οποίας η νέα τεχνολογία και ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας φέρνουν επανάσταση και πάλι στις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική δομή και οδηγούν στη δημιουργία του παγκόσμιου χωριού. Η τεχνολογία καταργεί κάθε διαχωρισμό μεταξύ λαών, κουλτούρας, ατόμων και κοινωνίας, δημιουργώντας κέντρα παντού. Παρεμβαίνει υπηρετικά στη διακοινωνική λειτουργία και κυρίως υποβοηθά την επικοινωνιακή ζεύξη των ατόμων σε ομάδες και των ομάδων σε σύνολα. Είναι φανερό ότι η Πληροφορική λειτουργεί στην προοπτική μιας τεχνολογικής διευκόλυνσης για την προσέγγιση και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Τελειώνοντας, να επισημάνουμε ότι οι κίνδυνοι δεν προέρχονται από την επιστήμη, αλλά από την προσπάθεια του ανθρώπου να αυξήσει την επιρροή του πάνω στους άλλους και η Πληροφορική φαίνεται ότι προσφέρεται για τέτοιους πειρασμούς.

 

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ 1abu043.gif (570 bytes) ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ WINDOWS 1abu043.gif (570 bytes)